3 grunde til at mor skal huske at sove

Du kender det sikkert: med en baby er søvn måske ikke det der står øverst på listen. 

 

Anbefalingen for voksne lyder på mellem 7-9 timers søvn hver nat – men en nybagt forælder får kun i gennemsnit 5,1 timer om natten. Dit barns første leveår mister du 44 døgns søvn!! Det er immervæk meget..

 

 

Men søvn er vigtigt, og her får du tre grunde til hvorfor!

 

1. Du præsterer ikke ordentligt, når du ikke får søvn.

Du har været oppe 7 gange i løbet af natten, og du er lige ved at græde af træthed, fordi din baby bare ikke vil sove. Og når han så endelig gør, så har du 1000 ting, du virkelig lige burde nå inden han vågner igen.

Nej. stop.

Du skal lægge dig ned og få noget hvile. Alting virker meget mere overskueligt, når du har fået sovet. Bare en lille smule. En power nap virker enormt godt på overskuddet og energien, og du præstere langt bedre, når du har sovet lidt. Du er sikkert også langt mere kort for hovedet, og det går sandsynligvis ud over dine yndlings mennesker. Vasketøj, oprydning og rengøring løber ingen steder, og kan sagtens vente til efter du har hvilet dig.

2. Du har ingen energi, når du ikke får hvilet

Det hænger lidt sammen med ovenstående, men ikke kun energi til dagens gøremål og pasning af din baby. Også energi til dig, og noget der gør dig godt.
Mange ser træning som et pusterum, hvor de lige kan få sved på panden og gå nogle af babykiloerne af. Men hvis du ikke får sovet, så er der simpelthen ikke energi til en gåtur. Den manglende energi og søvn påvirker i høj grad din motivation, og forskning viser hvor vigtigt motion er for det både fysiske og psykiske velvære.
Så det er igen alfa omega at du får sovet, så du har energi til at være fysisk aktiv – både for dit fysiske og psykiske helbred.

3. Dine muskler har brug for restitution

Du når sikkert at gå mange kilometer med barnevognen i løbet af sådan en dag, eller også er du rigtig god til at få prioriteret din træning, selvom du ikke får sovet. Det er i sig selv godt at prioritere træningen, men for at få noget ud af din træning, skal du huske at kroppen også skal bruge hvilke.

Når du træner, nedbryder du mine muskelfibre. Det lyder farligt, men det er det slet ikke. Faktisk er det en helt naturlig proces i styrkelsen af musklerne. For når du træner, fører det til øget muskelmasse og styrke, fordi kroppen forsøger at tilpasse sig de belastninger, som træningen påfører musklerne. Men processen kan kun lade sig gøre, hvis musklerne får ro og hvile til at kunne genopbygges igen – altså søvn! 

Så hvis du træner for meget uden at give din krop hvile, så vil kroppen nedbryde muskler, og ikke kunne genopbygge dem igen. Det er en træls proces.

Så kære mor: Husk at få hvilet dig! Så er du en langt bedre version af dig selv. 

Læs også: Proteiner til dig der ammer

Læs også: Få lækker hud med produkter fra Ecooking