Fra enebarn til storebror – hvordan tumler du det?

Det er en kæmpe stor omvæltning for en familie, når der tilføjes et nyt medlem. Godt nok er det et meget lille medlem, men det fylder rigtig meget – og optager en masse tid.

 

Er den lille ny så heldig at få en eller flere søskende, så vil en lillebror eller –søster, for dem, føles som en meget stor forandring, og det er vigtigt at være opmærksom på.

Storebror har op til nu været sine forældres et og alt. Alting har kredset om ham, og han har haft sine forældres udelte opmærksomhed. Nu skal han pludselig til at dele opmærksomheden med en anden, og måske bliver han endda nødt til at kæmpe lidt mere for at få opmærksomheden i starten.

Der vil derfor uden tvivl komme tidspunkter, hvor han prøver dig af og søger grænser. Stå fast, giv ham rammer og vær tålmodig, så finder han ud af, at du stadig er der lige så meget for ham, som for hans lillebror.

 

3 gode råd til at gøre tiden nemmere for den store

 

1. Husk alenetid med storebror

Han føler sig sikkert lidt alene og tilsidesat nu hvor lillebror er kommet, og stjæler al opmærksomheden. Derfor er det super vigtigt, at han ikke føler, du har svigtet ham. Sørg for at både du og far laver ting alene med ham. Det kan måske bare være at gå en tur på legepladsen, tage ud og handle sammen, cykle en tur.

Det kan måske virke som små ting for dig, og du kommer hurtigt til at tænke på, om det mon er spændende nok for ham. Det behøver du ikke tænke på – han er ligeglad med hvor I er, og hvad I laver. Det der betyder noget for ham, er at han har din udelte opmærksomhed.

2. Lad storebror være med

Det tager sikkert længere tid at skulle involvere storebror i dine og lillebrors daglige rutiner, men det er vigtigt for storebror tilhørsfølelse, og hans relation til lillebror, at han får lov til at hjælpe til med lillebror. Det kan fx når han skal skiftes – her kan du have storebror stående på en skammel ved siden af, mens han hjælper til med at finde klude, bleer, tøj osv.
Eller hvis lillebror ligger på legetæppet, og storebror gerne vil lege med ham –  stå lidt på sidelinjen, og se hvad der sker imellem dem.

Selvfølgelig er det vigtigt, at du altid holder opsyn med dem, hvis det pludselig bliver for voldsomt for den lille.

3. Hav en gave med fra lillebror

Mange gør sig den ulejlighed at købe en ”storebror”gave enten fra forældrene eller fra lillebror, som han får i forbindelse med tilkomsten af lillebror.

Det kan være en rigtig god idé, at forældre og måske også de barselsbesøgende har en lille ting til storebror. Så føler han sig igen ikke tilsidesat til fordel for lillebror.

Ofte vil du også opleve (alt efter hvor gammel storebror er), at han længe efter vil kunne huske, at lillebror have en gave med til ham. Det er godt givet ud.

Se ideer til søskendegaver her.